2021: Vzestup cloudové ekonomiky

cloud computing

Výzkum Fóra cloudového průmyslu (CIF) ukazuje, že cloud v uplynulém roce přinesl výsledky více než 90% organizacím při řešení výzev, které způsobila pandemie.

CIF rovněž zdůrazňuje, že za posledních několik měsíců se digitální transformace u většiny podniků zrychlila o 69% – přičemž 91% osob s rozhodovací pravomocí uvedlo, že důležitou součástí této transformace byl cloud a 40% popisuje roli cloudu jako zásadní.

Tento růst se však nezastaví na konci roku 2020. Další přijetí cloudu a digitální transformace se očekává v roce 2021. CIF uvádí, že 88% organizací očekává nárůst přijetí cloudových služeb v příštích 12 měsících. Jak tento růst pokračuje, očekáváme, že cloudové technologie umožní organizacím fungovat s větší agilitou, odolností a přizpůsobivostí ve srovnání s předchozími několika lety. Je to přirozeně dobrá zpráva, ale kam cloud směřuje v roce 2021? Na jaké trendy si dát pozor?

Cloud rovná se inovace, růst a agilita
Jak je vidět z výzkumu CIF, cloudové aplikace pohánějí trh a produktivitu. Pokud chtějí podniky prosperovat a být efektivní, nemohou si dovolit obejít se bez cloudových technologií. Musí proto prozkoumat, jak integrovat nebo rozvíjet své využívání cloudových aplikací.

Kromě toho, pokud společnosti ještě nebyly narušeny technologickým dopadem, který měl COVID na produktivitu organizace a využití technologií, musí vyvinout proaktivní strategii, která prozkoumá využití cloudu a jak přejít od starších systémů k moderním technologiím. Pokud se nevyvinete a budete závislí na starších technologiích, bude to z dlouhodobého hlediska nákladné.

Pro některé organizace to znamená přestavbu jejich technologické infrastruktury. Budou muset modernizovat a zvážit přemístění aplikací. Ačkoli je tato cesta komplikovaná, organizační výhody budou obrovské a firmy pravděpodobně zažijí větší inovace, růst a agilitu.

Cloudové agnostické a multi-cloudové strategie se dostávají do centra pozornosti
Mnoho organizací se bude snažit vyhnout se zablokování dodavatelem a budou chtít stát se autonomními. Cloudové agnostické strategie proto začnou převládat. Ve výsledku začíná mnoho předních dodavatelů technologií navrhovat řešení s ohledem na interoperabilitu.

Pro podnikový trh se tato autonomie stává nezbytným designovým prvkem. Společnosti chtějí vědět, že mají možnost bezproblémové integrace mezi technologiemi a aplikacemi v rámci jejich infrastruktury. V důsledku toho se to stává de facto také požadavkem na celém trhu. Uvidíme tedy spoustu prodejců, kteří spolupracují a integrují své cloudové služby ve snaze maximálně využít tento širší přechod k přijetí multi-cloudové strategie.

Cloudové nativní aplikace představují cestu vpřed
Při zavádění cloudových technologií mnoho organizací postupovalo nesystematicky. Místo strategického přístupu a rozvoje dlouhodobého plánu transformace se mnozí rozhodli takticky implementovat cloud a vytvořit rychlé řešení svých výzev implementace technologií. Tento přístup se nedoporučuje.

Firmy si také uvědomily, že nativní aplikace jsou klíčové, pokud chtějí využívat všech výhod cloudu. Tradiční přístupy jsou nedostatečné.

Během nadcházejících měsíců proto očekáváme, že v centru pozornosti budou nativní cloudové aplikace. Technologie budou vytvářeny pro cloud. Umožní agilitu napříč technologiemi a umožní organizacím škálovat své operace, vyvíjet se a nakonec pokračovat v digitalizaci.

Vzestup cloudové ekonomiky
Pokud organizace nesledují, jak je cloud spravován a používán, může se stát, že budou finančně ohroženy obrovským neočekávaným účtem. Důvodem je, že cloudový model platby za použití vedl k obrovské odchylce od původních dohodnutých rozpočtů, a proto je nutný lepší strategický přístup k zavádění cloudu a správě rozpočtu.

Organizace přijmou v roce 2021 uváženější a analytičtější přístup, když se rozhodnou, jaké technologie by v cloudu měly a neměly být. Tento strategický přístup se běžně nazývá cloudová ekonomika. Využívá fiskální model k zaznamenávání a monitorování využití a výdajů cloudu a zahrnuje sofistikovanou analýzu použitých cloudových aplikací. To je spojeno s transformací infrastruktury za účelem optimalizace nákladů a efektivity.

Proces cloudové ekonomiky je kontinuální a je tvořen pravidelnými průběžnými kontrolami. To umožňuje organizacím sledovat využití cloudu během fiskálního roku, takže lze provádět úpravy, které dlouhodobě podporují výkon technologie a produktivitu organizace. To znamená, že hodnocení cloudové ekonomiky budou v roce 2021 tvořit klíčovou součást slovníku podnikání.

Zdroj: cloudcomputing-news.net

Obrázek: macrovector/Freepik

Související články

Leave a Comment